Preview Mode Links will not work in preview mode

greppaUX är podden om UX och bibliotek. 31 avsnitt som spelades in under åren 2019-2020. Vi som står bakom podden är Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen - två UX:are och en producent på Chalmers bibliotek och Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Instagramkontot greppaUX beskriver vår poddresa från start till paus och där fortsätter vi att tipsa, inspireras och förfasas över ux-frågor även efter vi har gjort en poddpaus.

/ Karin, Kristin och Sofia

 

Apr 16, 2020

De flesta av oss jobbar dagligen med system och inte sällan uppstår frågan om varför de ser ut som de gör. Interaktionsdesign handlar om att förstå och designa beteenden, såväl användarens beteende som ett systems. En interaktionsdesigner har stor makt att forma användarens upplevelse - hur förvaltar man den makten på ett bra sätt?

Forskaren Thommy Eriksson reder ut begreppen och korsbefruktningen mellan interaktionsdesign och user experience. Och vad är viktigast - funktion eller utseende?

Till slut vill vi ha svar på den ultimata frågan om vad som är bra design. Vi tror vi kan sammanfatta det nu.

Thommy Eriksson: Chalmersforskare interaktionsdesign, Institutionen för data- och informationsteknik. Masterprogramansvarig, Interaction Design and Technologies. 

Begrepp i detta avsnitt:
Feature creep:
is the excessive ongoing expansion or addition of new features in a product, especially in computer software, videogames and consumer and business electronics (Wikipedia)

Excise: funktioner, symboler, knappar, information etc. som belastar och förvirrar hjärnan onödigt mycket.

Onomatopoetiskt: ljudhärmande

Samtalsledare: Karin Ljungklint och Kristin Olofsson

Producent: Sofia Toivonen
Ljudtekniker: Rolf Johansson