Preview Mode Links will not work in preview mode

greppaUX är podden om UX och bibliotek. 31 avsnitt som spelades in under åren 2019-2020. Vi som står bakom podden är Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen - två UX:are och en producent på Chalmers bibliotek och Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Instagramkontot greppaUX beskriver vår poddresa från start till paus och där fortsätter vi att tipsa, inspireras och förfasas över ux-frågor även efter vi har gjort en poddpaus.

/ Karin, Kristin och Sofia

 

Dec 4, 2020

Hjärnan är så otroligt fascinerande. Kognitionsvetaren Daniel Anundi guidar oss genom en värld av basala ganglier, “confirmation bias” och selektiv uppmärksamhet. Vi människor har bara möjlighet till ett begränsat fokus, vi har ett mål och vi skapar scheman där vi stoppar in saker i fack för att förklara världen. Det här styr väldigt mycket av hur vi beter oss. 

Vi är dessutom dåliga på att veta vad vi gör, varför vi gör vissa val och vi “efterrationaliserar” gärna för att rättfärdiga våra beslut.

Om någon jackar in i de här sakerna på rätt sätt går det att styra våra beteenden. Det här kan användas för att manipulera oss eller för att göra riktigt bra saker. Därför är det så viktigt att ha koll på det här som ux:are, designar och som vanlig människa. 

Och vem är det egentligen som bestämmer över vad vi väljer att lägga fokus på?

Boktips:
Hooked: how to build habit-forming products / Nir Eyal
Thinking, fast and slow / Daniel Kahneman
The design of everyday things / Don Norman

Daniel Anundi: Frilansande konsult inom UX med fokus på designledarskap och organisation

Samtalsledare: Karin Ljungklint och Kristin Olofsson

Producent och ljudtekniker: Sofia Toivonen

Inspelningsteknik: Inspelat helt på distans med hjälp av videokonferens-verktyget Zoom, inbyggda datormikrofoner och headset. Ljudet är redigerat och klippt i Adobe Audition.