Preview Mode Links will not work in preview mode

greppaUX är podden om UX och bibliotek. 31 avsnitt som spelades in under åren 2019-2020. Vi som står bakom podden är Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen - två UX:are och en producent på Chalmers bibliotek och Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Instagramkontot greppaUX beskriver vår poddresa från start till paus och där fortsätter vi att tipsa, inspireras och förfasas över ux-frågor även efter vi har gjort en poddpaus.

/ Karin, Kristin och Sofia

 

Feb 26, 2019

I det allra första avsnittet försöker vi reda ut begreppet UX och till vår hjälp har vi gästerna Anneli Friberg, Åsa Jenslin och Anders Ljung. Bland annat pratar vi om:

  • Skillnaden på användarperspektiv och användarens perspektiv
  • Hur kommer man igång?
  • “Har de inte testat det här på en enda människa?! Jag blir galen!”
  • Hur får man tag på användare? Är det läskigt att fråga?
  • Varför pratar man så mycket om design?

Anneli Friberg: Avdelningschef på Publiceringens infrastruktur, Linköpings universitetsbibliotek. “Jag vill medverka till att skapa värde för både biblioteksanvändare och organisation”.

Åsa Jenslin: Jobbar med utvecklingsfrågor på KTH:s bibliotek och har som roll att vara ett metodstöd för verksamheten med fokus på användardriven utveckling.

Anders Ljung: Frilansar med ljud i egna företaget Sing Your Life.  Har också varit interaktionsdesigner för Libris-systemen, Kungl. biblioteket.

Metoder i detta avsnitt: Work like a patron. Love letter - breakup letter. Lean UX (kort introduktion). Filmad användartestning.

Samtalsledare: Karin Ljungklint och Kristin Olofsson

Producent: Sofia Toivonen

Studioman: Torgil Störner