Preview Mode Links will not work in preview mode

greppaUX är podden om UX och bibliotek. 31 avsnitt som spelades in under åren 2019-2020. Vi som står bakom podden är Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen - två UX:are och en producent på Chalmers bibliotek och Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Instagramkontot greppaUX beskriver vår poddresa från start till paus och där fortsätter vi att tipsa, inspireras och förfasas över ux-frågor även efter vi har gjort en poddpaus.

/ Karin, Kristin och Sofia

 

About

GreppaUX var aktivt med 31 avsnitt år 2019 - 2020, och producerades och sändes av Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen - två UX:are och en producent på Chalmers bibliotek och Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Chalmers bibliotek utnämndes till Årets bibliotek 2016 med motiveringen: ”Chalmers bibliotek är ständigt i framkant i att möta studenter och forskares behov med hjälp av användarcentrerade metoder och arbetssätt”. Vi vill med greppaUX fortsätta i samma anda samt möta Chalmers mål om effektivt nyttiggörande, genom att sprida våra erfarenheter och kunskaper kring UX-arbete på bibliotek.

Målet med podden är att inspirera våra lyssnare till att våga prova, misslyckas och testa UX. Att sänka ribban och börja brinna för användarupplevelsen! 

Ni kan fortfarande följa oss på instagramkontot greppaUX. Där avhandlas högt och lågt, svindlande höjder och bråddjupa avgrunder - allt inspirerat av UX och bibliotek.

Personerna bakom podden

Karin Ljungklint

Fil.mag. inom litteratur och filosofi, bibliotekarie, projektledare och kommunikatör OCH så plötsligt händer det, bitarna faller på plats!

Att börja jobba med UX och agila metoder släppte loss en vårflod av kreativitet och idéer. Perfektion fick ge vika för output. Det krångliga fick se sig besegrat av det enkla.

Det är mina insikter kring detta, som jag bl.a. vill berätta om i greppaUX och förhoppningsvis inspirera andra att våga testa på vägen.
Kristin Olofsson

Jag brinner för att skapa tjänster som har ett värde för den som använder den, kanske till och med är ett nöje att använda! Jag har hittills haft fokus på och erfarenhet av digitala tjänster, men varför inte lite tjänstedesign också?

Mina erfarenheter är främst från Libris-systemen på Kungliga biblioteket, och från arbete med webbutveckling på Chalmers bibliotek/institutionen CLS. research.chalmers.se är det senaste stora projektet där.

Det som är roligast med UX är kreativiteten, skapandet och att man faktiskt har chansen att krypa under skinnet på användarna. Och empatin som man hela tiden strävar efter.
Sofia Toivonen

Det är jag som ibland går under titeln producent i arbetet med podden, men egentligen gör vi ju det mesta tillsammans. Och det är något som jag gillar mest av allt - att få jobba tillsammans med andra.

Andra saker jag värdesätter är lärande och kommunikation. Därför ska det bli extra kul att nu få jobba med att podda, som ett sätt att nå ut till andra.

I grund och botten är jag en rätt så nyutbildad lärare och ingenjör. Under dagarna när jag inte pysslar med podden så jobbar jag främst med att vara med och skapa Chalmers öppna och nätbaserade kurser.