Preview Mode Links will not work in preview mode

greppaUX är podden om UX och bibliotek. 31 avsnitt som spelades in under åren 2019-2020. Vi som står bakom podden är Karin Ljungklint, Kristin Olofsson och Sofia Toivonen - två UX:are och en producent på Chalmers bibliotek och Institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande, Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Instagramkontot greppaUX beskriver vår poddresa från start till paus och där fortsätter vi att tipsa, inspireras och förfasas över ux-frågor även efter vi har gjort en poddpaus.

/ Karin, Kristin och Sofia

 

Dec 18, 2020

Ansiktsigenkänning, e-handel, lärplattformar, parkeringsappar, Bank-ID och sociala medier. Digitaliseringen genomsyrar idag allt och alla och det ställs stora krav på gemene man att kunna använda tjänsterna, men vi får ingen hjälp! Vem bär egentligen ansvaret om något går fel - den som utvecklat produkten eller den som använder tjänsten? Och hur kan vi som jobbar med UX och kanske är först att uppmärksamma dessa aspekter, lyfta frågan i ett team eller organisation?

Vi ringde upp den digitala etikern Per Axbom som lyckades klämma in oss i sitt hektiska schema och prata om etik, digital användbarhet och varför man ska designa med friktion. 

Boktips: Digital omtanke av Per Axbom
Utbildningsserie: TeknikTrygg
Podcast: UX podcast, rekommenderat avsnitt 221 med Kim Goodwin.

Per Axbom: kommunikationsvetare, designer, facilitator och digital etiker. Driver podden UX podcast.

Samtalsledare: Karin Ljungklint och Kristin Olofsson

Producent och ljudtekniker: Sofia Toivonen

Inspelningsteknik: Inspelat helt på distans med hjälp av videokonferens-verktyget Zoom, inbyggda datormikrofoner och headset. Avsnitt är "uncut" med nästan ingen klippning. Ljudet är redigerat i Adobe Audition.